Guia pràctica - Consells bàsics - Senyals de tràfic - Tests de seguretat viària
  » Introducció
  » Consells generals per circular amb bicicleta
  » La bici al camp i a la muntanya
   La bici a la ciutat
  » La bici a la carretera
  » Els vehicles de motor i la bicicleta
  » Els vianants i la bicicleta
La bici a la ciutat
 

• Circuleu amb prudència i respecteu les normes de circulació.

• Utilitzeu, sempre que pugueu, el carril de la dreta més proper a la vorera. Si aquest estigués reservat per a taxi i bus, circuleu pel següent.

• Sempre que sigui possible, circuleu pels carrils bici.

• Feu-vos veure. Els senyals d’indicació de gir i de parada són imprescindibles. El més important, però, és que els vegin els altres usuaris de la via. No sigueu tímids en el moment de senyalitzar els vostres moviments.

• Amb quatre ulls! La bicicleta proporciona una perspectiva millor de la circulació. Podeu preveure amb facilitat les maniobres dels automòbils, fins i tot les d’aquells que circulen diverses posicions per davant vostre. D’aquesta manera podeu reaccionar ràpidament a les sorpreses del trànsit.

• Si circuleu darrere d’un cotxe, heu de mantenir la distància de seguretat, ja que pot frenar de forma sobtada. Així també podreu evitar ensopegar amb els possibles desperfectes de la via.

• Procureu no circular darrere d’autobusos, camions o furgonetes, ja que la vostra visibilitat queda reduïda.

• Conserveu el vostre espai a la calçada i cediu el pas als vehicles més ràpids quan això sigui segur i possible. Aquest és el millor camí per aconseguir una convivència respectuosa.Quan us atureu en un semàfor, ocupeu l’espai central del carril. Si us arrambeu a la dreta, pot ser que els vehicles que arrenquin al darrere vostre no us vegin. Si no voleu empassar-vos el fum dels automòbils aturats, avanceu a poc a poc fins al primer lloc de la fila.Quan circuleu per voreres amples, illes de vianants i passeigs, respecteu la preferència de pas dels vianants i adeqüeu la vostra velocitat, segons l’afluència de persones, sense sobrepassar els 10 km/h.Si el carril pel qual circuleu està tallat per obstacles o cotxes aparcats, circuleu directament pel carril següent, en línia recta. Esquivar els obstacles fent ziga-zaga és molt perillós.Mantingueu una distància prudencial amb la vorera i els cotxes aparcats. Una porta que s’obre o un vianant que baixa de la vorera us poden obligar a fer un moviment brusc. Per a la seguretat de tots, circuleu sempre pel centre del vostre carril.